Opis
Tysiącletnia tradycja, która wciąż inspiruje. Już nasi przodkowie zapewniali sobie dłuższą trwałość żywności poprzez wędzenie. Z pewnością cieszyli się również intensywnym aromatem wędzonych potraw. Jednak nie każdy ma dziś czas, aby przez wiele godzin podtrzymywać ogień. Dzięki wędzarni gazowej Lockport wędzenie wkroczyło w nowoczesną erę. Można ją oczywiście używać również jako klasyczny grill.
Aromatyczny dym powstaje poprzez wsypanie wiórów drzewnych do pojemnika na aromat i zawieszenie go na dnie wędzarni. Dym przechodzi przez beczkę do komina, a mięso, ryby, warzywa i inne potrawy nabierają pożądanego aromatu. Tę metodę wędzenia opanują Państwo w mgnieniu oka. Temperatura wędzenia na zimno wynosi od 15 do 25°C, wędzenia na ciepło od 30 do 50°C, a wędzenia na gorąco idealnie około 70 do 130°C.
Aby utrzymać temperaturę w wymaganym zakresie, należy używać termometru umieszczonego na zewnętrznej stronie drzwiczek. Podczas wędzenia na zimno wilgotność powietrza jest zazwyczaj wysoka, wynosi od 70 do 80%. Osiąga się to poprzez napełnienie dostarczonej tacki, która służy również do zbierania tłuszczu, wodą i zawieszenie jej pod wędzonymi produktami. Podczas wędzenia mięso i warzywa nabierają intensywnego i smacznego wędzonego smaku. Buk, dąb, klon, hikora, jabłoń lub wiśnia – wybór należy do Państwa, w zależności od wybranych wiórów drzewnych.
Dzięki delikatnemu procesowi nawet gorące wędzone mięso jest wyjątkowo kruche. Potrawy z grilla są również nieco zdrowsze niż tradycyjnie grillowane. Nie powstają bowiem szkodliwe substancje, które mogą powstawać podczas grillowania w wyniku spalania tłuszczu lub innych płynów. Dzięki bocznym uchwytom tę dużą wędzarnię można przenieść we dwoje w wybrane miejsce.
Akcesoria wędzarni są praktyczne i przydatne. Dzięki haczykom do zawieszania wędzonych potraw można wykorzystać całą przestrzeń pod paleniskiem. W zestawie znajdują się również wysokiej jakości ruszty do grillowania. Można je stosować do grillowania bezpośredniego lub pośredniego.
Parametry techniczne:
- palnik ze stali nierdzewnej
moc: 3,5 kW
3 ruszty do grillowania ze stali nierdzewnej, każdy o wymiarach ok. 32,5 x 31,5 cm
dwuczęściowe drzwi malowane proszkowo z dwoma metalowymi uchwytami
powlekana proszkowo obudowa
powlekany proszkowo panel przedni
4 malowane proszkowo nóżki
otwór wentylacyjny
zbiornik na wodę (wilgoć) i do zbierania tłuszczu
pojemnik na aromat na drewniane wióry
praktyczne haczyki do zawieszania wędzonych potraw
termometr na drzwiczkach do dokładnej kontroli procesu pieczenia
uchwyty do wygodnego transportu
zintegrowany zapalnik w pokrętle sterującym (zapalnik piezoelektryczny)
wąż i regulator w zestawie