Opis
Miska z przykrywką i sitkiem jest idealna do wygodnego kiełkowania nasion roślin strączkowych, zbóż, ziół i warzyw - fasoli, grochu, gryki, soczewicy, soi...
Nasiona rozłożyć na plastikowym sitku, włożyć do miski z wodą, na pierwszy dzień albo dwa zakryć miską. Kiełki zbiera się tak 5 - 8 dzień, w zależności od rodzaju nasion.
Podczas procesu kiełkowania aktywują się enzymy i aż kilkakrotnie w nich wzrośnie zawartość witamin, w szczególności B i C. Skrobia zmienia się na cukry, białko rozpada się na aminokwasy a tłuszcze na kwasy tłuszczowe. Kiełki tagże zawierają duże ilości żelaza i magnezu. Kiełki roślinne spożywać surowe, tak aby nie zniszczyły się cenne składniki odżywcze, które są w nich zawarte. Kiełkami można posypać posmarowany chleb albo je zamieszać do sałatki. Jeśli chcecie użyć kiełki w ciepłej kuchni, należy je dodawać aż po dokończeniu pokarmu. Doskonale nadają się do risotta, zup, a mielone do różnych past.